Candidatura Ateneu2021.cat

Beth Galí Camprubí
Beth Galí Camprubí

Arquitecta

Beth Galí Camprubí

Conservadora

Membre del grup d’arquitectes conegut com la “Generació dels 80”, que va apostar per convertir Barcelona en una ciutat de disseny, l’obra de Galí com a arquitecte, urbanista i dissenyadora ha contribuït a consolidar, a finals del segle XX, el prestigi internacional de l’arquitectura catalana.

En els anys 80, el desig de crear una nova Barcelona va impulsar a una generació de joves arquitectes a fixar-se objectius ambiciosos: obrir la ciutat al mar, restaurar i convertir en zona de vianants el centre històric, crear nous espais públics i dissenyar elements urbans moderns. El nou paradigma urbanístic i arquitectònic que va resultar de les Olimpíades de Barcelona ’92 va acabar exportant-com el model Barcelona: des de llavors, els seus artífexs han remodelat diverses zones urbanes europees i formen part de grans projectes arquitectònics. Com afirma Galí: “Quan em criden per treballar a l’estranger no em busquen específicament a mi, el meu treball, com el d’altres col·legues, no és més que la projecció d’un èxit”.

Beth Galí va estudiar disseny industrial a l’escola Eina de 1966 a 1969. En 1982, es va llicenciar també en arquitectura, a l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, ​​adscrita a la UPC). Admiradora i alumna de Federico Correa a Eina i d’Alfonso Milá a la facultat d’arquitectura, considera que aquests mestres van donar a la seva carrera el recolzament que la va posar en marxa. Per això, Galí va coordinar i va escriure part del llibre que el “Col.legi d’Arquitectes de Catalunya” els va dedicar el 1997.

El 1965 va participar en la constitució de l’empresa familiar G-3, aportant dissenys com els mòduls cúbics de metacrilat, l’amplificador per a alta fidelitat Vieta AT 229 o la llibreria articulable Aladí.

De 1982 a 1988 va treballar per a l’Ajuntament de Barcelona, ​​on va planejar espais públics, entre els quals estan el Parc Joan Miró (amb Màrius Quintana i Joan Miró) o el del Túnel de la Rovira, entre d’altres. Amb Màrius Quintana va dissenyar la Lamparaalta (1983) per il·luminar les palmeres del Parc Joan Miró mitjançant llum reflectida, i que des de la seva creació es va convertir en un best-seller a il·luminació i va aconseguir el Delta de Plata ADI-FAD el 1984.

Beth Galí és internacionalment coneguda per les seves imaginatius projectes en l’àmbit europeu, que afavoreixen l’ús de vianants de l’espai públic, com la remodelació dels carrers Patrick Street i Gran Parade a Cork (Irlanda, 1999), les del centre històric de s’Hertogenbosch (Holanda, 1993-1998), Roermond (Països Baixos, 1995-1998) i Dublín (Irlanda, 2002), o els espais urbans de Piet Smith al port de Rotterdam (Holanda, 1996), per als que va dissenyar l’aparcament de bicicletes bici Línia. A Espanya ha realitzat així mateix nombrosos projectes, com el parc de Zafra (Huelva, 1994) o la Biblioteca Joan Miró (Barcelona, ​​1990) i la Zona de Banys del Fòrum (Barcelona, ​​2004).

Galí porta a terme una intensa activitat acadèmica, com a professora d’Urbanisme a l’ETSAB ia la School of Design de la Universitat de Harvard, a més de ser professora col·laboradora en altres universitats a Europa. Així mateix, Galí ha escrit una prolífica sèrie d’articles per a revistes i publicacions nacionals i internacionals. L’esperit obert de Beth Galí es manifesta sobretot en Met-room, un espai d’activitats relacionades amb la plàstica, la música i l’arquitectura, a la planta baixa del seu estudi, BB + GG.

1998 va ser per Beth Galí un any de reconeixements: Va rebre el Premi Nacional d’Urbanisme d’Holanda, es va inaugurar una exposició sobre la seva trajectòria en s’Hertogenbosch i el museu Het Kruithuis de s’Hertogensbosch va publicar el llibre “Beth Galí, architecture & design 1966 -1998 “, que l’editorial Península va llançar al nostre país. Per la seva tasca, Beth Galí ha estat mereixedora de diversos premis i nominacions del FAD i ADI-FAD, presidint la institució entre 2006 i 2010.

Galí ha estat molt lligada a Santa & Cole. De 1987 a 1989 va ser directora de la col·lecció Urbana, i actualment el catàleg de Santa & Cole compta amb diversos dels seus dissenys urbans, com els fanals Lamparaalta, Llatina o la Sara, o l’aparcament de bicicletes Bici Línia.

L’any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Més informació: www.bethgali.com