Candidatura Ateneu2021.cat

Josep Lluís Checa López
Josep Lluís Checa López

Josep Lluís Checa López

7è vocal Vocalia de Tecnologia

 

Em dic Josep Lluís Checa, vaig néixer a Lleida fa 53 anys, tot i que als 18 em vaig traslladar a Vilanova i la Geltrú, on no he deixat de residir tot i haver voltat una mica pel mon. Fa 30 anys que estic en allò que li diuen el mon de la informàtica, on vaig començar a una gran companyia multinacional americana com va ser la Digital Equipment Corporation, avui ja desapareguda després de fusions i consolidacions varies. Amb posterioritat vaig tenir el privilegi de pertànyer a una gran i entranyable per mi, companyia multinacional catalana com és Gas Natural Fenosa, on vaig poder créixer encara més com professional i persona.

Al 2007 vaig passar a liderar un projecte professional apassionant, com va ser estar al capdavant d’una institució pública referent al país, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya. Allà vaig poder experimentar junt als seus membres, el sentiment de treball i servei públic, des d’una institució poc coneguda pel ciutadà, però amb clara orientació al servei a les persones, a través del seu suport als departaments i ens de la Generalitat de Catalunya.

Després d’aquesta etapa vaig tenir una nova oportunitat de seguir aprenent, ara ja en el apassionant mon de la innovació, on vaig poder hibridar els meus coneixements en tecnologia i direcció de les organitzacions amb un ecosistema nou, com és el dels centres tecnològics.

Ara compagino les meves estades a Santiago de Xile, com gerent d’un centre d’Excel·lència en Nanotecnologia, amb la d’impuls del desenvolupament digital de les empreses a Espanya com comissionat de Leitat. Més concretament, amb l’arribada de l’anomenada 4ª Revolució Industrial al món que ens envolta.

Diuen que soc bo gestionant l’arribada de la tecnologia a les organitzacions, a través de la gestió del canvi i la transformació d’allò que sembla habitual i rutinari.

Mai he pensat que la tecnologia i els avenços en la matèria, siguin una finalitat en si mateixos, sinó una forma de millorar el mon que ens envolta en tots els sentits. És per això que sempre he volgut anar més enllà de la peripècia tecnològica i tenir una visió més global d’impacte i oportunitats. Al cap i a la fi, es tracta de gaudir com societat del bo i millor d’allò que som capaços de crear.

Soc membre de l’Ateneu des de 2011, gràcies a una trobada amb socis i amics al jardí de la casa, on aprofitant se’m va parlar de la institució, la seva tradició i trajectòria així com finalitat última. Vaig quedar ràpidament enamorat i tot sortint em vaig fer soci. En els membres de l’Ateneu Barcelonès he trobat sobre tot, grans persones, amés de grans professionals en les seves diverses disciplines, ja siguin aquestes culturals, científiques o empresarials. L’orgull de pertinença és determinant per mi.

Pel que fa al futur de l’Ateneu i en relació a la matèria digital, crec que en un mon on tot sembla esdevenir ciber-físic, i on la multicanalitat de les interaccions humanes és ja una realitat massiva, cal que institucions com aquesta reflexionin i emetin opinió sobre la part positiva i els riscos d’aquest efecte, des d’una bona base de tradició i experiència, però sent connectats al país i al futur.