Candidatura Ateneu2021.cat

Josep M. Lloveras i Soler
Josep Mª Lloveras i Soler

Diplomàtic de la Unió Europea.

Josep M. Lloveras i Soler

Secretari

 

Després de més de 40 anys d’activitat professional internacional, en el sector públic i privat, la empresa, el mon acadèmic i la diplomàcia europea, gaudeixo actualment de la meva jubilació, mentre tracto de tornar a la societat una mica del molt que m’ha donat. Soc profundament europeista i convençut que hem de treballar per més i millor Unió Europea

Sóc doctor en economia monetària i bancària per la Universitat de Paris-I (Sorbona), master en administració industrial per la Universitat de Purdue (EE.UU) i llicenciat en ciències empresarials i MBA per ESADE. També vaig cursar l’International Teacher’s Programme a la London Business School.

Actualment soc professor d’Afers Europeus al Master Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior de la Universitat Pompeu Fabra organitzat per DIPLOCAT.

La meva carrera professional m’ha portat a viure molts anys allunyat físicament de Catalunya, sense perdre’n mai el contacte. Per això, tot i conèixer l’Ateneu des de fa molts anys – el meu pare n’era soci – jo no ho he estat fins el 2012 quan en Francesc Cabana m’ho va proposar. A l’Ateneu hi he fet amics i n’hi voldria fer més.

De 1993 a 2013 vaig treballar a la Comissió Europea. Primer a Brusel.les, ocupant-me de la reforma financera i del desenvolupament del sector privat al països de l’Est d’Europa. Després en tasques polítiques i diplomàtiques. He estat “desk officer” per Eslovàquia, cap d’unitat a.i. per Hongria, República Txeca, Eslovàquia i Eslovènia. Ambaixador de la Unió Europea a la República Centreafricana, a Sèrbia i a Montenegro. Conseller a la Direcció General del Comerç i membre de la Task Force Grècia al seguit de la crisi del deute. 

Prèviament vaig ser directiu de Banca Catalana a Barcelona, Londres, Paris i Nova York. També director general d’una firma consultora internacional a Madrid i director financer d’una multinacional industrial a Barcelona. He desenvolupat activitats acadèmiques a ESADE, Fundació EMI, a la EOI a Madrid, on vaig dirigir el programa MBA i al Institut Universitari Europeu de Florència com a EU Fellow.

L’Ateneu es per a mi una institució especialment valuosa, que ha fet molt bona feina, però on en queda encara molta per fer. Voldria contribuir a donar-li un nou impuls. Penso en un Ateneu arrelat a Barcelona i a Catalunya, obert al món, europeista i plural. Un Ateneu que faci sentir la seva veu, amb energia i innovació, davant dels reptes del futur. Un Ateneu atent als seus socis actuals i a una nova generació de socis que cal incorporar-hi i donar-los protagonisme.

He estat membre del comitè consultiu de REPSOL, sóc vocal de Amics de la Unesco Barcelona, soci del CIDOB, soci de la revista Alternativas Económicas, membre del Cercle d’Economia, de la Societat Catalana d’Economia, del Consell Català del Moviment Europeu i de EUREM (Europa-Empordà).