Candidatura Ateneu2021.cat

Josep Maria Carreras Puigdengolas
Josep Maria Carreras Puigdengolas

Doctor en Economia

Josep Maria Carreras Puigdengolas

Vicesecretari

Em dic Josep Maria Carreras, vaig néixer a Vilanova i la Geltrú fa més de setanta anys i estic jubilat des del setembre de 2012. Visc a Barcelona. He tocat moltes tecles, tant durant la meva etapa de formació (llicenciat i doctor en econòmiques per la UB, MA. Economia Regional, Lancaster, MSc. Ciència Urbana, Birmingham, Tècnic urbanista INAP, auditor ROAC, etc.) com en la meva activitat professional (professor universitari, urbanista, articulista, però, fonamentalment, funcionari públic vocacional).

Com a funcionari, he treballat a la Diputació de Barcelona i, des dels seus inicis, a la Generalitat. N’he estat cap del Servei de Planificació Territorial, membre de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya, síndic de Comptes elegit pel Parlament de Catalunya tres cops entre 1984 i 2004, i també vocal del Tribunal Català de Defensa de la Competència i de la Junta de Finances. En qualitat d’expert i a títol individual, he format part de diverses missions sobre control financer extern promogudes per organismes internacionals.

Crec en la necessitat d’una administració pública eficient i eficaç per poder tirar endavant un estat del benestar sostenible i de qualitat per a tots els ciutadans. Però també penso que aquesta no és suficient per assolir els objectius de solidaritat i de lluita contra les causes de les desigualtats socioeconòmiques i que, per aquest motiu, és fonamental que existeixi una societat civil rica des del punt de vista organitzatiu. Crec en l’ideal socialista de llibertat, igualtat i solidaritat entre les persones i, per això, sóc membre del PSC des del seu inici, però mai no hi he exercit cap mena de càrrec.

A més de l’activitat professional, he participat en moltes organitzacions, tant socials com polítiques, durant la dictadura i després, i sovint he acabat ocupant-hi gratis et amore llocs de responsabilitat. Aquest és el cas, per exemple, del món de l’escoltisme, de l’AIESEC (Associació Internacional d’Estudiants de Ciències Econòmiques i Comercials), del Congrés de Cultura Catalana, de diverses seccions del Col·legi d’Economistes, etc. Actualment formo part de la direcció de la Fundació Ernest Lluch, de la de l’Associació Catalana de Ciència Regional i presideixo l’Associació SEBA (Serveis Energètics Bàsics Autònoms).

Pel que fa a l’Ateneu, des del 1989 he estat un usuari dels seus serveis, tant culturals, com gastronòmics o socials. Penso que s’ha de col·laborar per tal que les coses vagin bé en les institucions de què formes part, i és aquesta la raó que em va dur a presentar-me com a candidat (i posteriorment a ser escollit com a membre) de la juntes presidides per Jordi Sarsanedas (de 2000 a 2003) i per Francesc Cabana (de 2011 a 2013). També sóc ponent de la secció d’economia des de l’any 2008, alumne de l’Escola d’Escriptura i membre de diferents tertúlies.

Ara que estic jubilat puc disposar de més temps per dedicar-lo a aquesta entitat de la qual m’omple d’orgull ser soci i que exerceix un paper important en la nostra societat. Per això torno a formar part d’una candidatura formada per persones de diverses tendències ideològiques, però totes elles molt qualificades en els respectius camps d’actuació. M’agradaria que l’Ateneu recuperés la linia ascendent i de millora continua que havia tingut en etapes anteriors i que durant els darrers tres anys s’ha interromput amb una junta excessivament continuista, que ha basat la seva actuació en l’estructura de gestió que va trobar ja creada i a la qual no ha fet cap aportació significativa. L’Ateneu s’ha de moure al ritme amb què es mou la societat i no es pot quedar aturat, deixant-se endur per la inèrcia.