Candidatura Ateneu2021.cat

Rosa Maria Malet Ybern
Rosa Maria Malet Ybern

Directora de la Fundació Miró

Rosa Maria Malet Ybern

4a vocal Vocalia d’Art i patrimoni

Llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitat d’Història de l’Art, per la Universitat de Barcelona (juny 1975). La meva activitat professional ha estat sempre vinculada a Joan Miró i a la Fundació Joan Miró, des de l’any 1975, en què hi vaig començar a treballar. A l’inici, com a membre de l’equip de Conservació, vaig ocupar-me de l’inventari dels fons de la institució, aleshores acabada de crear. L’any 1984 vaig ser nomenada Directora de la Fundació, càrreg que ocupo en l’actualitat.

Al llarg de tots aquests anys, han estat molts els projectes que s’han presentat a la Fundació Joan Miró, dels que n’assumeixo la responsabilitat des de la direcció. Dels que són relacionats amb Joan Miró, en destacaria la publicació del catàleg dels fons de la Fundació (1988), l’exposició commemorativa del centenari del naixement de Joan Miró (1993) i l’exposició “Joan Miró. L’escala de l’evasió” (2011). 

Amb l’intenció de difondre el coneixement i promoure l’estudi de l’obra de Miró, ara fa quatre anys vam iniciar les activitats de la Càtedra Miró, en col.laboració amb la UOC. Vinculat amb ella vam crear el Grup de Recerca, del que en formen part reconeguts especialistes mironians vinculats amb Universitats de diversos països.

De l’activitat de la Fundació referida a l’art contemporani en general, entre altres en destacaria: la creació del Premi Joan Miró, exposicions com: Chillida (1986), Alexander Calder (1997), Peter Greenaway: Volar sobre l’aigua (1999), Mark Rothko (2000), Barcelona, zona neutral 1914-1918 (2015), així com l’activitat destinada a promoure l’art emergent a l’Espai 10-13.

Com a estudiosa de l’obra de Miró, he publicat diversos articles per a catàlegs. He estat editora del catàleg dels fons de la Fundació Joan Miró (1988). Com a autora, he publicat Joan Miró (Ed. Polígrafa, Barcelona. 1983); Els cartells de Tàpies (Ed. Polígrafa, Barcelona. 1983); Joan Miró. Una biografia (Edicions 62, Barcelona. 1992); Joan Miró. Apunts d’una col.lecció Fundació Joan Miró, Barcelona. 2003); De Miró a Barcelona. Primer volum de la sèrie Miró/Documents (Fundació Joan Miró, Barcelona. 2015); La Fundació Joan Miró. Un centre obert al món Fundació Joan Miró, Barcelona.2015).

Formo part del Comité que emet els certificats d’autenticitat de l’obra de Miró i, per mandat dels seus hereus, m’ocupo de la certificació de l’obra gràfica de l’artista. 

Sóc sòcia de l’Ateneu des del 2006, una institució que mereix la meva máxima consideració, tant pel seu contingut com per la funció que fa a favor del pensament i la cultura. Valoro de manera molt positiva tot allò que pugui fer la Junta, per donar resposta als interessos dels socis i aportar noves idees i noves propostes.