La presentació del programa i la candidatura Ateneu2021.cat va ocupar la Sala Verdaguer el primer dia de la campanya electoral per a les eleccions a la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès. L’espai, a les mans d’un públic encuriosit per escoltar les propostes de l’equip de Genís Roca, es va convertir finalment en un anar i venir de preguntes i comentaris, amb diàleg fluït i amable. El candidat a la presidència de l’Ateneu va presentar un a un els membres de la llista i en va destacar, per damunt de qualsevol altra cosa, el caràcter col·lectiu de les seves propostes, basades no en les individualitats sinó en el seu treball com a equip. Alguns dels membres de la llista, ocupats amb activitats derivades de les respectives i intenses ocupacions professionals, no van poder assistir-hi, però el seu recorregut i virtuts van ser glossats, i es va especificar, en cada cas, les responsabilitats que assumiran en el cas de tenir èxit en les eleccions.

A banda dels càrrecs que es defineixen estatutàriament, la candidatura ha atorgat a cada vocal de la futura junta una responsabilitat específica, lligada al seu coneixement i experiència professionals. Podeu consultar les trajectòries de tots ells i el càrrec que ocuparan en aquest enllaç.

Els diferents membres de la llista que van intervenir van anar desglossant els principals aspectes del programa electoral, estructurat en quatre grans àmbits: els socis, l’activitat, els serveis i la gestió. Podeu veure el detall dels seus continguts aquí. Entre les múltiples propostes que es van presentar, cal destacar la creació de l’Ateneu Jove, un projecte vinculat a la disposició d’un nou espai, especialitzat en els joves, amb un consell intregrat únicament per socis de menys de 30 anys, encarregats, entre d’altres funcions, de proposar mesures, activitats i serveis orientats específicament als joves. En el marc d’aquest projecte, a més, l’Ateneu es vincularà a institucions i organitzacions de la societat civil que impulsaran amb el consell de joves de l’Ateneu projectes d’innovació social i experimentació cultural i artística.

Una atenció especial va merèixer també l’explicació de l’Ateneu Obert, una plataforma de relacions institucionals destinada a ampliar la presència de l’Ateneu al conjunt del país a través d’aliances amb institucions públiques i privades amb les quals compartirà programacions, projectes i serveis. Això ens durà, per exemple, a programar cicles ateneístics en altres indrets emblemàtics de la ciutat i del país, i a portar al Palau Savassona esdeveniments de referència que fins al moment no han tingut espai ni atenció a la docta casa.

En un altre ordre de coses, l’equip Ateneu2021 va anunciar la firma per part de tots els seus membres d’un codi ètic de bon govern, per evitar la ingerència d’interessos personals o corporatius aliens a l’Ateneu en la seva gestió quotidiana i per augmentar els nivells de transparència en l’exercici de les funcions de representació institucional de l’entitat. Es va destacar, també, la creació del Baròmetre de l’Ateneu, un compedi públic i d’actualització permanent d’indicadors de gestió i servei de l’entitat, per informar en tot moment i en temps real els socis i la ciutadania en general de la marxa de l’entitat.

Al llarg de la campanya electoral s’aniran desgranant tots aquests continguts i es presentaran a través d’aquest mateix web, fent ús de les xarxes socials i en espais de trobada i relació informal al propi Ateneu. És per això que es va anunciar la presentació diària de diversos membres de l’equip al bar o al jardí de l’Ateneu, com a mínim de 18,00 a 19,30 hores, per atendre les consultes, peticions d’aclariments, ampliacions del programa o suggeriments que els vulguin realitzar els socis. La campanya electoral, més enllà d’una competició per aspirar al govern de l’entitat, és un espai de celebració associativa, i una oportunitat única per enfortir els lligams dels ateneistes. Som-hi, doncs.