Dues coses caracteritzen Ricard Faura, candidat a la vicepresidència segona de l’Ateneu: la seva afabilitat i la seva hiperactivitat. Cada cop més present en la vida ateneista, lidera una tertulia sobre tecnologia i innovació que compta les seves trobades per èxits de convocatòria, i dona suport a la secció de ciència i tecnologia, programant activitats a l’entorn del món digital i la manera com està transformant el nostre món. Els actes i trobades que organitza funcionen sense excepció, en part per la capacitat de vonvocar convidats del màxim interès gràcies a la seva genda il·limitada, i en part per la bonhomia i eficàcia amb que condueix totes les activitats. 

Però aquesta afabilitat no rebaixa el ritme de la seva activitat. Compta els dies per activitats, i la seva presència en múltiples institucions acadèmiques i actes de divulgació és una constant del seu calendari personal. És per això que no resulta fàcil presentar-lo: si volguéssim ser exhaustius ens faltaria espai en aquest text. Justament aquesta setmana la tindrà curulla d’esdeveniments vinculats al Mobile World Congress, en el qual participa complint amb les seves responsabilitats en el Departament de Presidència de la Generalitat. I dimecres, 1 de març, presentarà la Xarxa Catlabs, xarxa dels agents d’innovació social digital a Catalunya.

En la fotografia el veiem al costat del mítitc Vinton Cerf, tecnòleg nordamericà, pioner del món de la xarxa, reconegut com a un dels pares d’internet. Ricard Faura podria ser, perquè no, un dels pioners en la refundació digital de l’Ateneu.

Però per conèixer una mica més en Ricard, aquest professional rigorós que es defineix a si mateix com a tecno-antropòleg, podeu consultar aquesta ressenya i, si voleu, llegir què respon al qüestionari que adrecem a tots els membres de la candidatura Ateneu2021.

 

Què significa per a tu l’Ateneu?
L’Ateneu significa un petit oasi de reflexió i debat entre persones que normalment no estan en el meu cercle habitual de contactes i relacions personals. Poder escoltar, opinar i reflexionar sobre temàtiques que afecten de manera directa o indirecta el meu dia a dia, el de la meva ciutat i del meu país, és un petit luxe que tenim a l’abast els socis i sòcies de l’Ateneu. Aquesta oportunitat la tinc cada mes, ja que organitzo, com adjunt a la Secció de Ciència i Tecnologia, un diàleg al mes on conversem, amb l’ajuda d’especialistes, sobre l’impacte de la tecnologia en la majoria dels àmbits de la nostra vida.

Què ofereixes a l’Ateneu?
La meva trajectòria professional m’ha permès valorar la innovació com un valor necessari i totalment lligat al meu dia a dia. Aportaré la meva experiència i coneixements en aquesta matèria, lligat a l’ús social de les tecnologies de la informació i comunicació, les TIC. Sóc un convençut que el futur de l’Ateneu passa, sí o sí, per incorporar i assimilar les TIC i la innovació com una part importantíssima de la mateixa institució. Actualment, es fa estrany parlar d’aquests temes a l’Ateneu, però durant aquests propers anys, farem que entri a la seva agenda de manera habitual.

Perquè has decidit formar part de la candidatura Ateneu2021.cat?
He estat treballant i preparant la candidatura amb un grup de persones fantàstiques, totes excel·lents professionals amb gran il·lusió i ganes d’aportar les seves idees i coneixement, per posar l’Ateneu al lloc que li pertoca. Com a soci de l’Ateneu de fa molts anys, ha estat una acció de responsabilitat per passar de pensar i dir com ha de ser l’Ateneu a posar-ho a la pràctica, dedicant temps i esforç.

Com t’agradaria que fos l’Ateneu el 2021?
M’agradaria que els temes que importen els ciutadans de Barcelona i, per extensió, de Catalunya, es debatessin a l’Ateneu. Aquests debats haurien de transcendir fora de les seves parets i jaurien d’impactar i influir en la construcció d’aquesta nova Societat del Coneixement i aquest nou país que entre tots farem possible. M’agradaria que l’Ateneu esdevingués un espai on fos possible que qualsevol persona, independentment del seu origen i de les seves posicions personals, es trobés com a casa seva.